27/11/11

Ελλάς, Ελλήνων, Ευελπίδων

Βγήκαν σήμερα ειδήσεις ότι στη Σχολή Ευελπίδων τραγουδούσαν τον ύμνο της 21ης Απριλίου, κατά 'ρχήν όποιος το έχει ακούσει ξέρει πόσο κακό τραγούδι είναι, δεν είναι αυτό το θέμα μας όμως. Σε διάφορες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες άφησαν σχόλια διάφοροι υμνητές της χούντας, όπως κάθε φορά υπάρχουν τα εξής επιχειρήματα για να τονιστεί πως η χούντα το 1974 άφησε πίσω της μια Ελλάδα πρότυπο, δεν υπήρχε χρέος, στην επταετία υπήρξε πρωτοφανής οικονομική ανάπτυξη και αύξηση του βιοτικού επιπέδου, είχαμε μια Ελλάδα ανεξάρτητη και φυσικά δεν υπήρχε διαφθορά. Κρίμα, γι του υποστηρικτές της "επανάστασης" που όλα τα παραπάνω είναι αναληθή.

Η Ελλάδα είχε χρέος, φυσικά όχι τόσο μεγάλο, αλλά όχι μικρό (για την εποχή) και σίγουρα όχι μηδενικό. Το χρέος λοιπόν ήταν γύρω στο 25% του ΑΕΠ (και σε διάγραμμα, πςςς τεχνολογία), εμφανιζόταν όντως μηδενικό στους προϋπολογισμούς γιατί πληρωνόταν εξωλογιστικά, δηλαδή κάτω από το τραπέζι.

Η ανάπτυξη επί χούντας δεν ήταν καθόλου πρωτοφανής, ήταν η συνέχεια της της αυξητικής τάσης που είχε η ελληνική οικονομία από το'50. Το ΑΕΠ αυξανόταν σταθερά από την δεκαετία του 50, το 1967 όταν εγκαθιδρύθηκε η δικτατορία ο δείκτης ανάπτυξης ήταν γύρω στο 2,8% ενώ το 1974 περίπου στο 4%. Επίσης από την δεκαετία του 1950 μέχρι και τα μέσα του '70 η ετησία αύξηση του μισθού των εργαζομένων ήταν περίπου στο 6%, ενώ μετά την μεταπολίτευση ξεπέρασε το 8%.

Το πόσο ανεξάρτητη ήταν η Ελλάδα είναι μεγάλο θέμα. Η ανάμιξη των Αμερικανών 1967 είναι αδιαμφισβήτητη (πολλοί μιλάνε και για συμμετοχή της CIA στην πτώση), σίγουρο επίσης είναι πως ο Παπαδόπουλος υπήρξε συνεργάτης των Ναζί καθώς πράκτορας της CIA από το 1952 και για τουλάχιστον 15 χρόνια όπου το όνομά του υπήρχε στο μισθολόγιο στην υπηρεσίας. Επίσης έχει ακουστεί πως η χούντα είχε εκχώρηση την εκμετάλλευση του Αιγαίου στις Η.Π.Α. (και ως αντάλλαγμα για την αποπληρωμή του χρέους) και ήταν η κυβέρνηση που έφερε της Coca Cola στην Ελλάδα πράμα που είχα αποκλείσει όλες προηγούμενες κυβερνήσεις για να μην ισοπεδωθεί η εγχώρια παραγωγή αναψυκτικών.

Και τώρα ήρθε η ώρα του βασικού επιχειρήματος "Στη χούντα δεν υπήρχε διαπλοκή και διαφθορά". Επειδή όμως τότε το κείμενο θα μεγαλώσει πολύ θα μα βοηθήσει ο Ιός της Ελευθερωτυπίας που στο άρθρο του "Εφτά χρόνια αρπαχτή" είναι κατατοπιστικό.

Σε άλλα νέα από την εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρα

Επιστολή στον Ελληνικό Λαό και στην τρόικα έστειλε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης, μεταξύ άλλων έγραψε:
Ευχή και προσπάθεια όλων μας πρέπει να είναι να ολοκληρωθούν οι σταθεροποιητικές διαδικασίες μέσα στα χρονικά όρια (19 Φεβρουαρίου) που έχουν συμφωνηθεί, προκειμένου να εκφράσει αβίαστα τη βούληση του ο κυρίαρχος, παρότι τραυματισμένος, Ελληνικός ΛΑ.Ο.Σ..
Κ.  Καρατζαφέρη δεν ξέρω τι γίνεται μέσα στο κεφάλι σας, πάντως το να συγχέεται τον Λαό με ΤΟ ΛΑ.Ο.Σ. μου φαίνεται λίγο σφετεριστικό, όχι πολύ λίγο, άσχετα που βγάζετε διάγγελμα ως εθνοσωτήρας την στιγμή που είστε ένα κόμμα του 5%

Υ.Γ. Δεν υποστηρίζω τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, τουλάχιστον δεν θα κάνω διακοπές στα νησιά για το παραπάνω κείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: