7/3/12

Πόσους Νταλάρες να αντέξει μία χώρα;


Βγήκε σήμερα ο Νταλάρα (ο Τσαρλς, γιατί ο Γιώργος κρύβεται από τα γιαούρτια στα παλιά του λημέρια στο Λεβερκούζεν) και είπε πως τελικά οι πιστωτές που αντιπροσωπεύονται από το IIF θα κουρέψουν κομμάτι του χρέους που αντιστοιχεί σε 81 δις ευρώ. Από αυτό και με την βοήθεια πολύπλοκων μαθηματικών πράξεων μπορούμε να δούμε πως η απομείωση του χρέους θα είναι 43,3 δις ευρώ για αυτό το κομμάτι. Επίσης γεγονός είναι πως αυτά τα ομόλογα έχουν αξία 30% (και λιγότερο) της ονομαστικής. Με τις ίδιες προηγμένες μαθηματικές πρακτικές που εφαρμόσαμε και πριν μπορούμε να δούμε πως η συνολική αξία των ομολόγων του IIF είναι "μόλις" 24,3 δις, αλλά εμείς θα πληρώσουμε 30 για τα μισά!!!  Οπότε εδώ δημιουργείται ένα εύλογο ένα ερώτημα. Γιατί πολύ απλά δεν χρησιμοποίησαν τα 30 δις που θα δώσουν στο IIF για να αγοράσουν τα ομόλογα στην δευτερογενή αγορά; Ίσως οι φωστήρες της Ε.Ε. να μην το σκέφτηκαν... Ποιος ξέρει...

Ένα δεύτερο θέμα είναι οι ρήτρες αναγκαστικής συμμετοχής, CACs στα ελληνικά. Ειπώθηκε από το ΑΤΜ που έχουμε για πρωθυπουργό (ξέρεις.... τον κολλητό του Σημίτη), πως αν η συμμετοχή των πιστωτών δεν είναι μεγάλη, θα ενεργοποιηθούν τα CACs. Αυτό όμως συνεπάγεται πιστωτικό γεγονός, δηλαδή χρεοκοπία (ή τυπική χρεοκοπία όπως διάβασα σε μια εφημερίδα, δηλαδή θα είμαστε μόνο τυπικά χρεοκοπημένοι, όχι ουσιαστικά). Οπότε έχουμε και ένα δεύτερο ερώτημα, γιατί από την αρχή δεν έγινε  μονομερές κούρεμα, με όρους της Ελλάδας, χωρίς να μπούμε καν σε διαπραγματεύσεις με νταλαροειδή αρπακτικά; Αφού η πτώχευση θα είναι "τυπική", δεν μας επηρεάζει. Δεν πιάνουμε καν κάτι κομμουνιστικές λύσεις που λεν κάτι παράξενοι αριστεροί τύπου Λαπαβίτσα, Καζάκη, και κάποιου τυχάρπαστοι οικονομολόγοι σαν τον Krugman, τον Roubini  και τον Stiglitz (που αν θυμάσαι ήταν και σύμβουλος του Γιώργου).

Θα μου πεις με πιο δικαίωμα μπορούμε να κάνουμε τέτοια ζημιά στους κεφαλαιούχους και τις τράπεζες; Θα σου πω αγαπητέ αναγνώστη, αφού πρώτα μοιραστώ μαζί σου μια ιστορία για τον Δαρβίνο. Αυτός λοιπόν κάποια στιγμή έβγαλε μια θεωρία που έλεγε πως τα ζώα και οι άνθρωποι εξελίχθηκαν βάση του κλίματος, τον γεωλογικών συνθηκών κλπ. Με λίγα λόγια επιβιώνει ο πιο δυνατός και ο πιο έξυπνος. Το καπιταλιστικό σύστημα στο οποίο ζούμε βασίζεται ακριβώς σε αυτές τις "Δαρβινικές" αρχές. Εκ των πραγμάτων οι τράπεζες που "επένδυσαν" στην Ελλάδα έκαναν λάθος και αυτό το λάθος θα πληρώσουν. Όπως ακριβώς το κράτος δεν είναι υποχρεωμένο να σώσει κάθε ηλίθιο επιχειρηματία που μπορεί να ανοίξει πολυτελές ρεστοράν στην Άνω Περδικούλα, Σερρών, έτσι δεν είναι υποχρεωμένο να διασφαλίσει τις λάθος επενδύσεις των τραπεζών στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία κοκ. Θα μπορούσε αυτό να ισοπεδώσει όλο το σύστημα; Ίσως. Τα κράτη όμως δεν έχουν υποχρέωση να σώσουν τις τράπεζες, αλλά τους Λαούς τους.

Υ.Γ. Η Ισλανδία που προχώρησε σε διαγραφή του χρέους της το 2008 αναβαθμίστηκε πρόσφατα από την Fitch, και το πιο παράξενο απ'όλα; Δεν έχει γίνει Αλβανία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: