14/9/10

Έλληνες ή Νεοέλληνες

Ποια είναι η σχέση του Νεοέλληνα με τον αρχαίο προγονό του; Μήπως είμαστε περισσότερο ό,τι έχει απομείνει από το DNA του Περικλή, του Μέγα Αλέξανδρου, του Πλάτωνα (διαλέξτε δόξα τον θεό έχουμε επιλογές) παρά άμεσοι απόγονοι. Θέλω να πιστεύω πως είμαστε το δεύτερο. Παρόλα αυτά η σχέση μας με τον πολιτισμό της αρχαίας είναι κάκιστη. Ο νεοελληνικός πολιτισμός δεν έχει καμία σχέση με τον σύγχρονο, πολιτιστικά μοιάζουμε περισσότερο με τους Τούρκους παρά με τους αρχαίους Έλληνες, εκτός αν κανείς μου αποδείξει πως ο Σωκράτης χόρευε τσιφτετέλι και η Ασπασία άνοιγε το πρόγραμμα του Πλούταρχου στον Κεραμικό. Στην νεοελληνική τηλεόραση υπάρχουν δύο τούρκικες σειρές (κάτι που δεν καταδικάζω, εδώ υπάρχουν δεκάδες λατινοαμερικάνικα, τι κοινό μπορεί να έχει η Ελληνίδα νοικοκυρά με την Μαριμάρ; Αν και στο παρόν θα βρούμε πολλά κοινά της Ελλάδας με τις φτωχογειτονιές του Ρίο) και δεν υπάρχει ούτε μία εκπομπή σχετική με την αρχαία ελληνική γραμματεία. Αν και έχουμε αρκετά περιοδικά για να μαθαίνουμε τι χρώμα βρακί φοράει η Στέλλα Μπεζαντάκου και αν το τρίβει το πιπέρι η Μενεγάκη με τον Ματέο (άλλο πάλι και τούτο τι σκατά όνομα είναι αυτό; Από που βγαίνει; Ο παπά Ματέο τον βάφτισε; Πότε γιορτάζει να του στείλω δώρο μια μούντζα;) πόσοι από μας έχουμε διαβάσει τα έπη του Ομήρου; για ποιον τα έγραφε (δεν τα έγραφε άλλα τέλος πάντων); Στην Ελλάδα που γέννησε τον Σοφοκλή έχει γίνει πρώτη φίρμα η Τζούλια, στην Ελλάδα που γέννησε την Δημοκρατία έχουμε καθιερώσει την εναλλασσόμενη βασιλιά, στην Ελλάδα του Ξένιου Δία κοιτάμε τους μετανάστες με μισό μάτι, στην Ελλάδα που είναι αδιαμφισβήτητα το λίκνο του δυτικού πολιτισμού τα έχουμε κάνει όλα σκατά και συνεχίζουμε την καλή δουλεία. Τι σχέση έχουμε με τους αρχαίους Έλληνες; Σε τι τους μοιάζουμε; Αν μας έβλεπαν από μια γωνιά τι θα έλεγαν; Αλλά ξέχασα εμείς βάλαμε το μυαλό μας να δουλέψει πριν 2000 χρόνια τώρα είναι ώρα για ξεκούραση.


Υ.Γ. Άσχετο πριν αρκετό καιρό στην Ελληνοφρένεια είχα διαβάσει την παρακάτω ερώτηση: Πως σε μια χώρα που είμαστε αντιαμερικανοί και αντιιμπεριαλιστές βγάλαμε ως σπουδαιότερο Έλληνα τον Μέγα Αλέξανδρο; 

11 σχόλια:

Τσακ είπε...

Εμεις τι φταιμε;;;
Τον Μ.Αλεξανδρο οπου πηγαινε στην Ασια τον υποδεχονταν σαν αδερφο τους και του καναν τιμες!

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω πως ο Μ.Αλέξανδρος ήταν κορυφαίος Έλληνας για λόγους που βαριέμαι να τους αναλύσω τώρα. Άλλα δεν είναι δυνατό να πιστεύουμε ότι οι Ασιάτες τον υποδέχτηκαν σαν αδερφό τους. Απλώς τον δέχτηκαν(ας καναν και αλλιως) σαν ενα νεο κατακτητή. Από εκει και πέρα(αν είναι αληθεια αυτα που μας μαθαινουν και το ελπιζω) αν ο Μ.Αλεξ τους αντιμετώπισε με δικαιοσύνη και οχι σαν δουλους αυτο ειναι αλλο θεμα. Επιπλέον πιστεύω ότι οι Έλληνες ψηφησαν τον Μ.Αλεξ ως Μεγαλο Έλληνα επειδή είναι ο μόνος άνθρωπος που εχει καταφέρει να κατακτησει την Ασία με ένα στρατό,ενώ οι συγχρονες μεγαλες δυναμεις δεν θα μπορουσαν να το κανουν ουτε στα ονειρα τους.

Dr. Strangelove είπε...

Δεν ειναι το θεμα αν πρεπει αν ο Μεγας Αλεξανδρος είναι ο πιο μεγαλος Ελληνας, και δεν ειναι για μενα μπορω να καταλαβω γιατι τον ψηφησαν και το ο,τι ειναι ενα τεραστιο κομματι της ιστοριας μας. Απλως λαω πως την ωρα που καταδικαζουμε με θερμη τους Αμερικανους ξεχναμε πως και η δικια μας ιστορια εχει περασει απο την ιμπεριαλιστικη φαση της. Τωρα το οτι ηταν πολυ πιο δικαιος με τος υπηκοους του ειναι γεγονος, αλλα μην ξεχναμε στην πως στην εκστρατεια του πεθαναν 700.000 τεραστιος αριθμος σε σχεση με τον τοτε πληθυσμο

Τσακ είπε...

Tουλαχιστον ο Μ.Αλεξανδρος ειχε τα @@ να παει αντρικια και να τους κατακτησει. Τα αμερικανακια επικαλουνται 1002 προφασεις και μαλιστα ειρηνοποιητικες και καλα!!!
Και αλλο να υπαρξει μια φαση στην ιστορια ενος λαου ""ιμπεριαλιστικη""
κι αλλο απο την γεννηση του ενας λαος να κοιτα πως θα παρει το σπιτι του αλλου!!!

Dr. Strangelove είπε...

Διαφωνω. Καταρχην ο Μ.Αλεξανδρος πηγε με την προφαση να προστατεψει την Ελλαδα απο τους Περσες. Επσιης η Ελλαδα εχει περασει δυο "ιμπερισαλιστικες" φασεις, τον Βυζαντιο; Οι Αμερικανοι δεν ειναι σε αυτη την φαση απο παντα ειναι τα τελευταια 70 χρονια απο το τελος του Β' Π.Π.

Τσακ είπε...

O M.Aλεξανδρος πηγε να εκδικηθει για την επιθεση των Περσων κατα της Ελλαδας.

Το Βυζαντιο ειχε αφησει στους "κατακτημενους" υπερβολικα προνομια και επισης δεν τους επεβαλε με το ζορι ουτε θρησκεια ουτε γλωσσα, τα πιο κυρια χαρακτηριστικα ενος λαου.

Dr. Strangelove είπε...

Γιατι οι αμερικανοι επιβαλουν τα αγγλικα ή τον χριστιανισμο;

Τσακ είπε...

Oχι.Δεν μενουν και πολλοι ζωντανοι για να τους επιβαλλουν τπτ.Και ουτε τους νοιαζει.Ενας πολεμοχαρης λαος ειναι.Σκοτωνουν για να κανουν το δικο τους.Οπως και στο ζωικο βασιλειο...Αλλα εχει ο καιρος γυρισματα.

Dr. Strangelove είπε...

Βρισκω τις αποψεις σου ακραιες, αλλα για αυτο υπαρχουν το μπλογκ για πολιτισμενη ανταλαγη αποψεων. Αλλα θελω να σου πω πως τα ζωα εχουν κανονες, ο ανθρωπος οχι, τα ζωα σκοτωνουν για να επιβιωσουν, ο ανθρωπος για να επιβληθει.

Τσακ είπε...

Οκ.Εχεις δικιο σ αυτο.
Αλλα οπως και να χει ολες οι "εξουσιες" καποτε φθειρονται. Ετσι θα φθαρει και των αμερικανων και καποιος αλλος θα τους αντικαταστησει.
Προσωπικα ετσι το χω καταλαβει απο τη λιγη ιστορια που ξερω.Μπορει και να φαινεται ακραιο...

Dr. Strangelove είπε...

Αυτο που λες δεν ειναι καθολου ακραιο, ηδη η εξουσια των αμερικανων φτανει στο τελος της και απο τι φαινεται οι κινεζοι θα ειναι επομενοι. Μπρος γκρεμος και πισω ρεμα